Tütsü Yakmanın Faydaları | Tütsü Yakmak Ne İşe Yarar? | Tütsü Çeşitleri
“Duman çıkaran obje” anlamına gelen tütsü günlük hayatta birçok yerde karşımıza çıkıyor. Bu yazımızda evimizin havasını değiştirmekten doğal taşlarımızı arındırmaya kadar birçok yerde kullandığımız tütsülerin çeşitlerinden, tütsünün tarihinden ve faydalarından bahsedeceğiz.
Tütsü nedir?
Aromatik bitkilerin özlerinden, dallarından veya yapraklarından yapılan, yakıldığında güzel kokular yayan ve kokularına göre stresi almaktan odak arttırmaya kadar birçok konuda yardımcı olan ürüne tütsü denir. Tütsülerin mental sağlığımız başta olmak üzere birçok faydasını saymak mümkündür.
Tütsü ne zaman yakılır?
Tütsü çok çeşitli durumlarda kullanılan bir malzeme olması dolayısıyla bu sorunun tek bir cevabı yoktur. Farklı durumlarda yakılabilecek farklı esanslarda tütsüler olması tütsülerin kullanım alanlarını yaygınlaştırmıştır. Hangi durumda hangi tütsüyü kullanmanız gerektiğinden aşağıda bahsedeceğiz ama genel olarak aşağıdaki durumlarda tütsü yakabilirsiniz.
- Stresli Bir Günün Sonunda
- Meditasyon Sırasında
- Kötü Kokuları Bastırmak için
- Çeşitli Ritüel Uygulamalarında
- Ağrı ve Sızılarınızı Hafifletmek için
- Ortamın Enerji Seviyesini Yükseltmek İçin
- Nazardan Korunmak İçin
- Dengesi Bozulan Çakraları Dengelemek İçin
Yukarıda verdiğimiz örnekler genel olarak tütsünün kullanım alanlarıdır. Yazımızın devamında hangi durumlarda hangi tütsüyü kullanmanız gerektiğinden detaylı olarak bahsedeceğiz. Tütsüler aromatik bitkilerin özlerinden, dallarından ve yapraklarından yapılan doğal ürünler olduğu için içerdiği aromatik bitkiye göre yaratacağı etki de değişecektir.
Tütsünün Tarihi
Tütsü denildiğinde aklımıza her ne kadar Uzak Doğu kültürü gelse de aslında bütün eski medeniyetlerde bir şekilde tütsü kullanımı mevcuttur. Hinduizm ve Budizm dinlerinde dini ritüellerde kullanılan tütsü Musevi inancına göre de kötü ruhları kovmak ve melekleri çağırmak için kullanıyordu. İslamiyet’te ise ibadetlerde kullanılmasa da Kâbe ve diğer mescitlerin güzel kokmasını sağlamak için kullanılması yaygındır.
Antik Roma, Mezopotamya toplumlarında da şölen, şenlik, yas gibi toplu etkinliklerde kullanımı yaygındı. Türk tarihinde ise ilk tütsü kullanım örnekleri Göktürkler döneminde şenliklerde aromatik bitkilerin ateşe atılması şeklindeyken Osmanlı’da da “buhurdanlık” adıyla tütsü kullanımı uzun yıllar devam etmiştir.
Tütsü Nasıl Yakılır?
Tütsü nasıl yakılır sorusuna cevap vermek için önce farklı tütsü çeşitlerinden bahsedelim.
İlk olarak çubuk tütsüden bahsedelim. Kullanım kolaylığı nedeniyle fazlaca tercih edilen çubuk tütsüler bambu bir çubuğun ilgili esansın yağında bekletilmesiyle hazırlanan bir tütsü çeşididir.
Bir kez yakıldığında sonrasında müdahaleye ihtiyaç duymayan çubuk tütsüleri yakmak için tütsülüğün üzerindeki deliğe sabitleyin. Sonrasında ucunu çakmak veya kibrit yardımıyla yakarak birkaç saniye alev almasına izin verdikten sonra yavaşça üfleyip alevini söndürün. Tütsünüz yanmaya başlayacaktır.
İkinci tütsü çeşidimiz ağaç tütsüler. Ağaç tütsüler en az on yıl boyunca kurumuş aromatik ağaçların dal, kök ve gövdelerinin ince odunlar haline getirilmesiyle hazırlanır.
Tamamen doğal olan bu tütsüleri yakmak için yanmaz bir kaba ihtiyacınız var. Ağaç tütsüyü dik bir şekilde tutup aşağı bakan tarafından çakmak veya kibrit yardımıyla yaklaşık otuz saniye boyunca ateşleyin. Alev almaya başlayınca yavaşça üfleyerek alevini söndürüp tütmesini sağlayabilirsiniz. Ağaç tütsünüz yaklaşık iki dakika içinde kendiliğinden sönecektir. Tütsünüzün tamamı bitene kadar işlemi tekrar edebilirsiniz.
Üçüncü tütsü çeşidimiz demet tütsüler. İlgili kokuya sahip bitkinin yaprak ve çiçeklerinin toplanıp bir ip ile bağlanarak demet haline getirilmesiyle hazırlanan demet tütsüler de bir diğer doğal tütsü çeşididir.
Demet tütsünüzü yakmak için de ağaç tütsüde olduğu gibi yanmaz bir kaba sahip olmanız gerekmekte. Demet tütsünüzü yanmaz kaba koyun ve ipini çözmeden ucunu yakın. Alev almaya başlayınca yavaşça üfleyerek tütmesini sağlayın. Demet tütsünüzü söndürmek için yanan kısmını yavaşça tablanın yüzeyine bastırabilir ve daha sonra aynı şekilde yakmaya devam edebilirsiniz.
Nazara Karşı Yakılan Tütsü
Anadolu kültüründe cenaze, afet ve benzeri kötü olaylar ve nazara karşı üzerlik tütsüsü yakılması yaygındır. Yakıldığı ortamdaki negatif enerjiyi alan üzerlik tütsüsünü kendinize nazar değdiğini düşündüğünüz zamanlarda kullanabilirsiniz.
Üzerlik otu tütsüsü halk arasında nazar tütsüsü olarak da bilinir. Stresli, endişeli hissediyorsanız, etrafınızda düşük frekanslı enerji yayan insanlar varsa ve bu insanlar yaşam alanınıza, ofisinize geldiyse ortamınızı ve kendinizi bu enerjiden, nazardan arındırmak için üzerlik tütsüsü yakabilirsiniz.
Hastalıklara Karşı Yakılması Gereken Tütsü
Yakıldığı ortamda antimikrobiyal etki yaratan adaçayı tütsüsünü evinizdeki, iş yerinizdeki veya üzerinizdeki mikropları öldürmek için kullanabilirsiniz. Aynı zamanda dumanı boğaz ve baş ağrısına, sinüs hastalıklarına da iyi gelmektedir.
Adaçayı tütsüsü en popüler tütsülerden biridir. Mikrobu kırmasının yanı sıra, kötü enerjiyi uzaklaştıran ve sinirleri yatıştıran özelliği vardır. İç mekandaki havayı gerçek anlamda gözle görülmeyen bakterilerden ve düşük frekanslı enerjiden temizleyerek arındırır.
Bazı güçlü tütsüler özel durumlarda kullanılsa da özellikle adaçayı tütsüsü yaşam alanınızı arındırmak, mental sağlığınızı, kaygı durumlarını iyileştirmek ve enerjinizi tazelemek için sık sık kullanabileceğiniz bir tütsüdür.
Uyku Problemine İyi Gelen Tütsü
Aynı zamanda kötü kokuları bastırmakta da etkili bir çözüm olan lavanta tütsüsü uyku problemleri yaşıyorsanız size yardımcı olabilir. Lavanta tütsüsünü yatmadan bir saat öncesinde yatak odanızda yakarsanız uykuya dalmanız kolaylaşacaktır. Bu özelliklerine ek olarak lavanta tütsüsü keskin ve etkili kokusu sayesinde solunum yollarındaki tıkanıklık ve alerji sorunlarınız için de size yardımcı olacaktır
Ortamdaki Negatik Enerjiyi Arındıran Tütsüler
Eski zamanlardan beri kullanılan tütsülerin en bilinen özelliği arındırıcı etkisidir. Yakıldığında eşsiz bir rahatlama, mutluluk ve tazelenme hissi sağlarlar. Negatif enerjiden ve getirdiği stres, baş ağrısı gibi etkilerden kurtulmak için biberiye ve defne tütsülerini kullanabilirsiniz. Aynı zamanda doğal taş ve benzeri kişisel eşyalarınızı arındırmak ve çeşitli ritüel uygulamaları için kullanabileceğiniz bu iki tütsü çeşidi hem evinizin kokusunu değiştirecek hem de negatif enerjiyi bulunduğunuz ortamdan alıp götürecektir.
Kökleri Aztekler’in geleneksel tedavi yöntemlerine kadar dayanan Palo Santo tütsüsü de ortamın enerjisini arındırmak, rahatlatmak ve mekandaki pozitif titreşimi artırmak için kullanılan tütsülerdendir. Yakıldığında etrafa yaydığı koku beyninizdeki özel sinyalleri uyararak rahatlamanıza ve kendinizi daha mutlu, kaygılardan uzak hissetmenize yardımcı olur. Odaklanmak, kendinizi daha iyi hissetmek ve tazelenmek istediğinizde bu tütsüleri yakabilirsiniz.
Tütsü fiyatları
Tütsü fiyatları tütsünün çeşidi ve esansına göre oldukça değişiklik göstermektedir. En çok kullanılan tütsü çeşidi olan çubuk tütsüler üretim kolaylığı sebebiyle en ucuz tütsü çeşidi olarak karşımıza çıkarken ağaç ve demet tütsüler ise doğal yollarla elde edildikleri için daha maliyetli bir üretim sürecine ve buna karşılık daha yüksek satış fiyatlarına sahip.
Güncel tütsü fiyatlarını incelemek için mağazamızı ziyaret edebilir, sizler için hazırladığımız tütsü setlerini inceleyebilirsiniz.
Bu yazımızda genel olarak tütsünün ne olduğundan, tütsülerin nasıl yakıldığından, tütsü çeşitlerinden ve hangi durumlarda hangi tütsüleri kullanabileceğinizden bahsettik. İlerleyen günlerde tütsü çeşitlerini, faydalarını ve tütsü kullanılarak uygulayabileceğiniz ritüelleri detaylı olarak inceleyeceğiz. Diğer yazılarımızı okumak için bizi takipte kalabilir ve sitemizi ziyaret edebilirsiniz.